De styrde sin kos till lyckans Los

Familjen Geijtenbeek från Nijkerke, Nederländerna, fick för snart tre år sedan syn på en stor hälsingegård som var till salu på en svensk webbplats. Det var gården Lundbergs i Los där familjen numera bor och driver ett bed and breakfast.

Familjen består av Sigrid, Hans och sonen Maarten. -Det som är viktigt här i livet är lycka och det finner vi här i Los. Det här är det bästa, det kan inte bli bättre, och tack vare vårt stora hus kan vi dela med oss av vår lycka, berättar Sigrid.

Familjen ville flytta någonstans där det fanns mycket plats och vacker natur och de hade tittat på hus både i Frankrike och Norge. Men redan i husannonsen såg de att hälsingegården i Los hade något speciellt att erbjuda. Så de hyrde en husbil samma sommar för att åka upp och se det med egna ögon.

Väl framme var det bättre än de någonsin hade kunnat drömma om, så de sålde sitt hus hemma i Nederländerna och flyttade till Sverige i september 2007. Två hästar och en hund kom också med det holländska flyttlasset.  - Allt gick så snabbt, vi hann inte ens kolla upp om det fanns en skola eller mataffär i byn, så vi blev glatt överraskade när vi upptäckte att denna service fanns, berättar Sigrid.

Mottagandet i Los har bara varit positivt och många ser familjen som en riktig vitamininjektion för bygden. Paret som tidigare arbetat som lärare i Holland har inte bara förvandlat hälsingegården till ett bed and breakfast, Hans driver även en butik på gården där han säljer antikviteter och sin egen konst.

Tack vare sin verksamhet har de träffat många svenskar, vilket har varit viktigt för dem. 
-Vi flyttade till Sverige för att ta del av landet, befolkningen och kulturen här. Därför är det viktigt för oss att umgås med svenskar, berättar Sigrid som gärna bjuder in grannarna på fika.

Hemlängtan är inget som drabbar dem tack vare att de kan hålla kontakten med vänner och familj via internet. De har också tillgång till holländska TV-kanaler. Och om det skulle hända något akut är det ju bara att sätta sig på första bästa plan till Nederländerna. Men det finns en sak de önskar att det skulle finnas mer av. 
-Vi vill ha fler turister hit, avslutar Sigrid och skrattar.

Text och bild: Lina Hultin


Inflyttarservice

Ljusdals kommun
Norra Järnvägsgatan 21
Ljusdal

inflyttarservice@ljusdal.se

0651-180 38
0651-180 00 (växel)

Relaterade sidor