Länktips

Klicka på rubriken för att ta dig till hemsidan.

1177

1177 erbjuder råd om vård dygnet runt på webb och telefon, dygnet runt över hela Sverige. Bakom 1177 står den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner i samverkan.


Barnens Hjälptelefon (BRIS)

Till BRIS kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och numret syns inte på BRIS telefoner. Inget problem är för stort eller för litet. Till exempel om man är ensam, rädd, ledsen eller bara behöver prata med någon vuxen. Bris betalar samtalet och det syns inte heller på telefonräkningen att man har ringt.

Telefon: 116 111


Vuxentelefon - om barn (BRIS)

BRIS tar emot samtal från vuxna som behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn. Det kan vara allt från svåra till mer vardagliga frågor. Du kan ringa oavsett om det gäller dina egna eller andras barn och få stöd samt information om var du kan vända dig för att få ytterligare hjälp. Varje samtal besvaras av en erfaren person på BRIS och du kan självklart vara anonym. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal.

Öppettider
Måndag-Fredag 9.00-12.00
(Stängt helger, klämdagar och röda dagar).

Telefon: 077-150 50 50 (vuxentelefon om barn)
Telefon: 077-440 00 42 (stödlinje för idrottsledare)


Barnombudsmannen

I Sverige har alla barn och ungdomar under 18 år en ombudsman. Personen barnombudsmannen utses av regeringen och är chef för en statlig myndighet som heter Barnombudsmannen.


Friends

Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning. De utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet. Visionen är ett samhälle där barn och unga växer upp i trygghet och jämlikhet.


Jourhavande kompis (Röda Korset)

Jourhavande kompis är en chattjour som barn och ungdomar upp till 25 år kan vända sig till för att snacka om precis vad som helst.


Krisgrupp - POSOM

POSOM är en förkortning av Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid olyckor och katastrofer. POSOM-gruppen bildades 1998 och är en frivillig organisation som utgör en extra resurs i vår kommun vid oväntade och akuta händelser.


Killfrågor

Hemsida för killar, drivs av Män för Jämställdhet (killfragor.se).

Kropp & Knopp

Informationssajt som drivs av Kamratposten.


Patient- och närståendeföreningar psykisk hälsa

Här finns en lista med föreningar som erbjuder till exempel information, stödsamtal, forum och aktiviteter. Genom föreningarna finns det möjlighet att komma i kontakt med andra som har liknande problem och erfarenheter. Man behöver inte vara medlem för att kontakta en förening.


Uppdrag Psykisk Hälsa

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och regeringen har under flera år haft överenskommelser om satsningar inom området psykisk (o)hälsa. Ett mål för arbetet är att förbättra och samordna insatserna för barns och ungas psykiska hälsa.


Självhjälp på vägen

Informationen på webbplatsen är uppdelad i verkliga berättelser, fakta om diagnosen och hjälp på vägen genom livet. Dessutom skiljer den sig beroende på vem du som besökare är.


SPSM

SPSM arbetar för att barn, unga och vuxna oavsett funktionsförmåga ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning.


Tjejzonen 

Tjejzonen arbetar med att förebygga psykisk ohälsa hos flickor som är 12-25 år genom enskilda stödsamtal via chatter – Chatten och Ätstörningszonen samt Storasysterverksamheter.


Tjejjouren

Hemsida för tjejer mellan 12-20 år, drivs av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige och Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (tjejjouren.se).


UMO – ungdomsmottagningen på nätet

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga som är 13-25 år. Här kan du hitta information om sex, hälsa och relationer, och mera.


Ungdomar

Informationssajt för ungdomar mellan 15-24 år, drivs av Stenhag Invest (ungdomar.se).


Youmo

Webbplatsen Youmo som ger nyanlända och asylsökande barn och unga i åldrarna 13-20 år vägledning i frågor som rör bl.a. hälsa, relationer och jämställdhet.