Den nya bokbussen invigs

Kommunens nya bokbuss

För 40 år sedan fick Ljusdals kommun sin första bokbuss. Nu kommer den fjärde bussen att börja rulla på vägarna och har genom sin storlek och utrustning mycket att erbjuda låntagarna. Den 10 november invigs den utanför Kommunhuset.

Det var i våras som upphandlingen av en ny bokbuss för Ljusdals kommunbibliotek blev klar. Den gamla bussen var kall, uttjänt och krävde dyra reparationer. Valet föll nu på en finsktillverkad lastbil med chassi, som anlände med färja över Östersjön från orten Seinäjoki (nära Vaasa) för några veckor sedan.

Den nya bokbussen, vars interiör har anpassats efter önskemål av bibliotekspersonalen, har plats för fler medier än den gamla. Den är utrustad med modernare utlåningsteknik, dator och skrivare, utställningshylla samt projektor med filmduk. Luftkonditionering, i kombination med en värmesluss, gör det behagligt att vistas där även när det är mycket varmt eller mycket kallt ute. För dig som har svårt att gå i trappor finns det även en inbyggd hiss.

Vid inköpet har miljöaspekten också varit en viktig faktor. Denna bokbuss drivs av ett miljövänligare bränsle (HV0 100) än den gamla och har även bättre avgasrening (AdBlue).

-Det här är efterlängtat, säger Birgitta Sandqvist Andersson, bibliotekschef i Ljusdals kommun. Med den nya moderna bokbussen ser vi fram emot att kunna ge ännu bättre service till våra låntagare och samtidigt få en bättre arbetsmiljö.

Bokbussen kommer att fortsätta besöka skolor, förskolor, byar och hushåll som ligger långt från kommunens olika bibliotek. Med den nya utrustningen finns det också möjligheter för nya användningsområden, så som filmvisningar, barnteater, föredrag, mindre utställningar, förtidsröstning, m.m.

Program för den 10 november

Invigning
Jonny Mill, samhällsutvecklingsutskottets ordförande, inviger kommunens nya bokbuss kl. 10.00.

”Öppen buss”
Efter invigningen kan du sedan besöka bussen fram till kl. 14.00, där du också kan delta i en tävling med fina priser. Vill du att bussen ska göra ett stopp där du bor? Lämna in önskemål för framtida bokbusshållplatser!

Musikunderhållning
Kl. 11.00 -11.45 blir det musik med bandet ”The Coffee´s” inne på Tompas där fika finns att köpa.

Hjärtligt välkommen!

P.s. Du som inte kan komma på invigningen den 10 november har möjlighet att förhandstitta på bussen fredag den 9 november kl. 10.00-14.00 framför Kommunhuset.

Relaterade sidor

Program

Kontakt

Birgitta Sandqvist Andersson
Bibliotekschef
Ljusdals kommun
0651-180 95
birgitta.sandqvist-andersson@ljusdal.se