Ljusdal klättrar mest i skolrankning

Logotyp för skolrankning

Ljusdals kommun är den kommun i landet som sedan förra året har klättrat mest i Lärarförbundets skolrankning, från plats 212 till plats 29. Det gör också Ljusdal till länets bästa skolkommun.

Enligt Lärarförbundet är det kommuner som har tydliga mål, gjort medvetna investeringar och har en bra dialog med sina lärare som placerar sig bra på listan eller som gör bra förbättringsresor.

-Det här är en glädjande överraskning, säger Monica Hallquist, chef för utbildningsförvaltningen i Ljusdals kommun. Vi har inlett ett hårt och målmedvetet arbete mot en likvärdig skola. Men arbetet har bara börjat och vi har utmaningar framför oss. Prioriterat är arbetet med att bli en attraktiv arbetsgivare med fokus på god arbetsmiljö och god lön. Det här är jätteroligt för hela verksamheten, för det är ett tillsammansarbete och jag vill främst lyfta fram all personal närmast eleverna.

Genom att utse Sveriges bästa skolkommun vill Lärarförbundet sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. De vill uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda arbetsförutsättningar och där dessa lyckas särskilt väl med uppdraget. Rankningen syftar också till att möjliggöra en kvalitetsdiskussion och kvalitetsutveckling utifrån jämförbara fakta. Bästa skolkommun är instiftat av Lärarförbundet 2002 och är inriktad på grundskolan.

Till grund för rankningen ligger tretton kriterier som anses viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat. Underlaget är främst hämtat från Skolverkets officiella statistik, insamlad av Statistiska Centralbyrån (SCB), därutöver används partsgemensam statistik och Lärarförbundets egna undersökningar.

Landets bästa skolkommun är enligt rankningen, och för femte året i rad, Vellinge i Skåne. Övriga kommuner i Gävleborgs län placerar sig i år enligt följande:

35 Ovanåker
37 Hofors
147 Ockelbo
158 Sandviken
160 Gävle
208 Hudiksvall
222 Bollnäs
271 Söderhamn
287 Nordanstig