Månadens författare Gävleborg - februari

Nummer två ut i satsningen "Månadens författare Gävleborg", är barn- och ungdomsboksförfattaren och illustratören Viveka Sjögren Bangoura från Delsbo.

Viveka Sjögren Bangoura är sedan 1995 bosatt i Delsbo i Hälsingland. Hon debuterade som författare 1993 och har sedan dess skrivit en rad uppskattade och uppmärksammade böcker för så väl yngre barn som för ungdomar. Hon har dessutom skrivit åt tidningar, medverkat i litterära magasin samt skrivit prosa och poesi för scenframträdanden, bland annat med den litterära gruppen BLÄCK.

Flera av hennes böcker har uppmärksammats av litterära jurys. ”I den tysta minuten mellan” nominerades till 2011 års Augustpris för årets svenska barn- och ungdomsbok. Bilderboken "Vi blåste bort ibland" nominerades till Svensk biblioteksförenings pris Elsa Beskow-plaketten för årets bästa bilderbok, och 2016 fick hon motta priset för bilderboken "Om du skulle fråga Micha".

“Om du skulle fråga Micha”, som liksom flera andra av Vivekas böcker har ett flyktingtema, ges i dagarna ut i nyutgåva på NordienT förlag, som även gett ut boken på persiska i Sverige.

Hennes engagemang för litteratur, kultur och samhällsfrågor har gjort avtryck såväl lokalt och regionalt som nationellt och internationellt.

Hon har bland annat suttit i styrelsen för Pride Hudik, för den lokala kulturföreningen Dellenkultur och varit med vid igångsättandet av Hudiksvalls kommuns galleri 316kubik. Under sin tid som styrelsemedlem i Hälsinge Akademi drev hon en skrivtävling för ungdomar i Gävleborg i samarbete med P4 Gävleborg och Folkteatern Gävleborg.

Under många år har Viveka arbetat aktivt inom Författarförbundet och bland annat suttit i förbundsstyrelsen, varit ordförande i barn- och ungdomslitterära sektionen och är i dag ordförande i Författarförbundets Internationella Råd samt i stiftelsen Klas de Vylders stipendiefond för invandrarförfattare. Hon har varit med och grundat ett skolbibliotek i en bergsby i Nepal och startat en skola i Guinea.

Viveka Sjögren Bangoura är certifierad skrivpedagog och har lång erfarenhet av arbete med barn och unga. Under februari 2020 kommer hon bland annat att leda workshopar för barn på Ockelbo bibliotek och Harmångers bibliotek.

En intervju med Viveka Sjögren Bangoura finns att läsa på helgebiblioteken.se/web/arena/gavleborgsforfattare.

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se