Komvux

Kommunal vuxenutbildning. Hos oss kan du läsa in och komplettera grundskole- och gymnasieämnen.

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Utbildningen på den grundläggande vuxenutbildningen är till för dig som inte har fullständiga grundskolebetyg eller som vill repetera inför kommande studier på gymnasienivå.

Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Utbildningen består av kurser på gymnasial nivå. Här studerar du som behöver läsa in eller komplettera gymnasieämnen inför kommande högskolestudier eller utbildningar. Du kan läsa yrkesutbildningar på gymnasial nivå. Det finns även möjlighet att söka yrkesutbildningar i andra kommuner. Vi erbjuder distanskurser via Hermods.

Kursutbud och startdatum

Komvux kursutbud hittar du i webbansökan. Du behöver inte vara inloggad för att se kursutbudet. Där framgår också vilket startdatum kursen har.

Studietakt

Du kan själv välja studietakt, 25%, 50%, 75% eller 100% finns som alternativ. Studietakten påverkar hur mycket studiemedel du får. Heltidsstudier motsvarar 20 poäng per vecka.

Ansökan

Ansökan till komvux i Ljusdal sker via webbansökan. Du loggar in med hjälp av E-legitimation/Bank-ID eller gör ett tillfälligt konto med användarnamn och lösenord. Du kommer att få en bekräftelse via mejl att din ansökan är mottagen.

Du som ansöker till komvux för första gången bör alltid träffa Utvecklingscentrums studie- och yrkesvägledare som hjälper dig med din studieplanering och ansökan. Du kan också få hjälp med din ansökan via Utvecklingscentrums reception.

Vill du söka till kurser i andra kommuner eller till distansutbildningar via Hermods måste du boka tid med Utvecklingscentrums studie-och yrkesvägledare.

Distanskurser

Komvux i Ljusdal samarbetar med Hermods och har därför möjlighet att erbjuda vissa kurser som distanskurser. Alla distansstudier sker via internet. Du behöver därför en egen dator och internetuppkoppling för att kunna studera på distans. Distanskurser skiljer sig i upplägg jämfört med kurser som du läser på Utvecklingscentrum. Distanskurser har kontinuerligt intag med varierande studielängd. Behandlingstiden för en ansökan till en distanskurs är cirka tre veckor. För mer information om distanskurser besök hermods.se eller kontakta Utvecklingscentrums studie- och yrkesvägledare.

Antagningsbesked

När din ansökan är granskad och behandlad får du ett antagningsbesked via mejl till den mejladress som du angav i din ansökan.

Reservation för inställda kurser

För få sökande kan innebära inställd kursstart. Besked om inställd kursstart kan komma efter antagningsbesked och nära kursstart.

Studiemedel

20 poäng per vecka ger rätt till studiemedel för heltidsstudier (100 %). Om du läser i 10 veckor innebär det att du måste läsa 200 poäng för att få fullt studiemedel (10 veckor à 20 poäng). Grundregeln för att få studiemedel i Sverige är att du studerar minst halvtid. Om du läser på heltid på Komvux ska du klara alla dina poäng för att fortsätta få studiemedel. Mer information hittar du på csn.se.

Validering och särskild prövning

Validering är en värdering av dina kunskaper som du redan har. Genom validering kan innehållet i utbildningen anpassas efter vad du redan kan och därmed förkorta studietiden. Har du kunskapen i ett ämne, exempelvis engelska men saknar betyg kan du göra en så kallad särskild prövning för att få ett betyg.

Utvecklingscentrum

Komvux

Furugatan 3
827 35 Ljusdal
0651-184 54
uc@ljusdal.se

Boka tid med SYV

Kontakt

Anita Rohde
Studie- och yrkesvägledare
Utvecklingscentrum
0651-184 55
anita.rohde@ljusdal.se

Webbansökan