Informationsträff 2024-10-03 - sammanfattning
Kommundirektör Mikael Björk inledde torsdagens informationsträff med att tacka kommunens personal som gör ett fantastiskt jobb i den här tuffa situationen och alla som erbjuder Ljusdals kommun stöd – andra kommuner, organisationer, specialister och privatpersoner.
- Vi har varit i kris förr och jag vet att tillsammans är vi starka. Vi ska vända på varje sten för att det inte ska hända igen, säger Mikael Björk, kommundirektör.
Kommunledningschef Linnea Van Wagenen berättar att många har vänt sig till kommunen för att få stöd, ställa frågor eller lämna information.
- Ett antal av socialtjänstens behandlare arbetar nu med stöd för drabbade tillsammans med personal från bland annat elevhälsan, kyrkan och regionen. Fokus är också att vår personal ska få det stöd de behöver, bland annat via företagshälsovården, säger Linnea Van Wagenen.
Under onsdagen släpptes uppgifter om gärningsmannens anställningshistorik, med reservation för att uppgifterna kunde komma att kompletteras. Efter det har mer information inkommit som nu håller på att bearbetas.
Intresset från media har varit stort det senaste dygnet. Linnea Van Wagenen poängterade att alla har rätt att prata med media men vädjade samtidigt om respekt för att inte alla orkar eller vill inte. Och bad om extra hänsyn till barnen på förskolorna.
Ett budskap från en person från gärningspersonens familj lästes upp:
”Jag vill säga att vi är förkrossade över vad vår släkting har gjort, och tänker på hans offer och vill att de ska veta att vi är så ledsna över vad som har hänt. Vi känner oss också svikna, arga, bedrövade över att någon vi trodde att vi kände har gjort det här. Vi sörjer med er alla”.
Skolchef Åsa Jerfsten beskrev hur man jobbar inom skolan just nu.
- Vi har fokus på barnen mående men också att verksamheten ska vara så normal det bara går. Vi förstärker bemanningen så att vårdnadshavare kan dröja sig kvar om de behöver prata och att personalen kan gå ifrån om de behöver, säger Åsa Jerfsten.
Frågan om hur det kunder hända är central liksom hur man ska kunna undvika att det händer igen.
- Vi letar varningstecken som vi har kan ha missat, tar hjälp av specialister och andra kommuner som har liknande erfarenheter. Vi kommer bland annat titta på om vi behöver justera något gällande insyn i vilrum och skötrum, ensamarbete, användning av privat mobil och justera våra rutiner, säger Åsa Jerfsten.
Henrik Estander är ordförande i utbildningsnämnden.
- Jag lider med de drabbade och deras anhöriga. Skolan som ska vara en trygg plats har för några varit en plats där de utsatts för övergrepp. Vårt viktigaste uppdrag nu är att ge stöd till barn, föräldrar och personal samt göra konkreta åtgärder för att säkerställa det aldrig sker igen, säger Henrik Estander.
Under eftermiddag har utbildningsnämnden extra möte om hur de ska arbeta för att stötta förvaltningen, och vad man kan göra tillsammans för att det inte ska hända igen.
Relaterade sidor
Dela denna sida: