Informationsträff 2024-10-04
Kommunledningschef Linnéa Van Wagenen inledde fredagens informationsträff med att konstatera att den akuta fasen nu går över i en fas av reflektion, granskning och åtgärder.
Eva-Maria Öhrn, enhetschef Familjeteamet samt samordnare för krisstöd, berättar bland annat att Ljusdals kommun har avsatt behandlande personal för att ge stöd till drabbade familjer utifrån individuella behov. En fysisk mötesplats öppnades tillsammans med kyrkan och elevhälsan samt en telefonlinje. För att fånga in alla invånare, även de som inte pratar svenska, har informationsmöten arrangerats på olika språk.
- Vi möter många känslor, människor är ledsna, arga och oroliga. Vi behöver prata med varandra – och ta hjälp om det blir för svårt. Det kommer att behövas uppföljande stöd framåt vi behöver vara flexibla och anpassa efter individuella behov, i samarbete med bland annat Regionen., säger Eva-Maria Öhrn.
Linnéa Van Wagenen gav en uppdatering om vad som har hänt det senaste dygnet:
- Informationen om gärningspersonens arbetsplatser under den tiden har var vikarie sammanställs och dubbelkollas nu. Ambitionen är att det ska vara klart att publiceras på Ljusdal.se under nästa vecka.
- Kommunen har kontaktats av många människor som berättat om interaktioner med gärningsmannen som borde ha lett till att kommunen gjort något. Det handlar bland annat om att olämpligt beteende när personen gick på högstadiet. Det är viktig information som hjälper kommunen att bygga tidslinjen, hitta fel och åtgärda brister.
- Alla rapporter som kommer in dokumenteras av säkerhetsenheten och kommer att lämna över till den externa granskning som kommer göras för att gå till botten med vad som gjorts, var man har misslyckats och vad som kan göras för att det inte ska hända igen. Man kommer att titta på allt från utbildning till personalen till hur förskolornas lokaler ser ut och hur och när man har ensamarbete.
Linnéa Van Wagenen avslutar informationsträffen med en reflektion:
"Den här händelsen har redan orsakat stor skada i vårt samhälle. Många av oss är skakade, rädda - ett mörker har rört vid oss, och vi vet inte hur långt in det har kommit. Jag är inte den expert på trauma och stöttning som ni hört från tidigare här idag, men jag vet en sak- inget är så effektivt mot den här sortens mörker som de ljusglimtar vi kan skapa som motvikt.
Det känns kanske futtigt att sträcka ut en hand till någon som behöver det, skänka pengar eller engagera sig i en lokal förening, men om tillräckligt många av oss gör det så kommer vi tillsammans börja gå mot att läka. Tro mig, jag vet att det inte är nog. Men ibland, när vi känner oss maktlösa, så kan det vara bra att bara ta ett litet steg mot att göra något bättre.
Och det gör vi riktigt bra i den här bygden. Jag är stolt över att komma från Ljusdal, och jag vet att vi tar hand om varandra när det blir svårt.
Det är också därför jag vill protestera mot att gärningsmannen i nationell media kallas för Ljusdalsmannen. För han är inte ljusdalsmännen. Jag känner Ljusdalsmännen.
Ljusdalsmännen läser för sina barn, stoppar om dem innan läggdags och vill inget hellre än att de ska växa upp säkra och trygga. Ljusdalsmännen jobbar kanske i skogen, på skolan, Exte, i Järvsöbacken, han kanske läser högskolestudier på UC, jobbar för gata park eller projektleder stora byggen runt hela Sverige. Men han vill inget hellre än att våra barn ska växa upp trygga och säkra.
Låt inte den så kallade ”Ljusdalsmannen” definiera Ljusdalsmännen."
Relaterade sidor
Dela denna sida: