Sinnesstimulans

Bakning

Vid bakning kommer alla sinnen väl till pass.

Att till exempel baka en sockerkaka ger alla möjlighet till någon form av deltagande. Gruppen bakar och får en härlig avslutning på arbetet med dofter, smaker och gemenskap.

Bollhavet

Bollhavet ger en färg-, form-, och mängdupplevelse som stärker begreppsuppfattningen och stimulerar känsel, hörsel och balans.
Den taktila stimuleringen och rasslet från bollarna stödjer bland annat initiativtagande och nyfikenhet.

Bollarnas färg kan styras med orsak/verkan-kontakter, eller ändra färg automatiskt. Det är roligt och skönt också!

Bollväst

Bollarna i bollvästen ger punktvis djupa tryck i huden, som tillsammans med tyngden, gör att den som har västen på sig uppfattar sin kropp mycket tydligt.

Det ger en bättre kroppsuppfattning och trygghet. Det kan kännas som att man samlar ihop kroppen, förbättrar sin koordination och sin koncentrationsförmåga.

Bubbelbad

På Hantverkargårdens bubbelbad går inredningen i guld och rött och förmedlar en känsla av lyx. Badet har en hälsogivande effekt som mjukar upp stela leder och muskler och stimulerar blodcirkulationen.

Kroppsuppfattningen stärks i bubbelbadet och är en populär aktivitet hos arbetstagarna på Hantverkargården. Det är roligt att bada bland bubblorna och vattnet är varmt och skönt.

Drömbädden

Drömbädden har ett bolltäcke och en formbar dyna, som lindrar psykisk och fysisk oro. Den ger en stark och behaglig känslo­upplevelse som förstärker vår kroppsuppfattning och ger djup avslappning.

Drömbädden ger en trygg och avslappnande vila. Dynan avlastar och formar sig efter kroppen och stimulerar beröringssinnet, muskel- och ledsinnet. Bolltäcket kan användas separat för att skapa trygghet.

Eldrummet

Eldrummet är ett litet rum för avslappning med "eldstad och stjärnhimmel". Här kan man lyssna på olika ljud, fåglarnas kvitter och havets vågskvalp. Den som vill kan också lyssna på en sagoberättelse.

SenSit bollfåtölj

SenSit bollfåtölj har flexibla plastbollar som stimulerar beröringssinnet och muskelsinnet. Trycket från bollarna har en lugnande inverkan, ger en bättre kroppsförnimmelse och det känns skönt.

Fåtöljen hjälper till att skapa trygghet och ger möjlighet till koncentration och avslappning.

Skogsrum med massagestol

Massagestolen står i ett skogsrum som är inrett med en porlande stenfontän och med inspiration från naturen kan det kännas som att sitta i en skog.

Massagestolen masserar muskler och leder samt ökar blod­genomströmningen. Fågelkvitter och porlande vatten dämpar stress.

Taktil Stimulering

Hantverkargården har handledare som  är utbildade beröringspedagoger. Taktil stimulering handlar om att ge medveten och strukturerad beröring.

Forskning samt erfarenheter av beröring, i vård och omsorg, har visat att beröring bland annat ger dessa effekter:

  • lugn och ro
  • smärtlindring
  • ökad nyfikenhet
  • minskad aggressivitet
  • ökad viktuppgång för lågviktiga barn och vuxna
  • ökad möjlighet till kommunikation
  • ökat immunförsvar
  • en förbättrad mag- och tarmfunktion
  • ökad livskvalité

Vita rummet

Rummet har vita möbler, vita väggar och tak. Här finns en vattensäng, fiberoptik, lampor som ändrar färg, bubbelrör och ljustuba.

Syftet med rummet är:
Koncentration, fokusering, kontemplation, stressreducering, gemenskap.

Vad är sinnesstimulans?

På Hantverkargården finns många möjligheter till sinnesstimulans.

I rummen kan man uppleva, njuta eller koppla av en stund.