Så fungerar webbplatsen - ljusdal.se

Symbollist - Längst upp till höger på sidan finns ett antal symboler som alltid finns med dig, oberoende av vilken sida du besöker på webbplatsen.

Till startsidan - Tar dig till webb­platsens utgångssida.

Kontakt - Här finns kontakt­uppgifter till kommunens chefer och tjänstemän, skolor, vård- och omsorgs­boenden, med mera.

Blanketter - Här finns kommunens blanketter och e-tjänster samlade på ett ställe.

Språk/Language - Översätter sidan via Google Translate. Ljusdals kommun tar inget ansvar för hur Google översätter sidan.

Tyck till om den här sidan - Genom att klicka på symbolen tar du dig till ett webbformulär där du kan ge dina synpunkter på den sida du besöker.

Lyssna - Sidan läses upp för dig med hjälp av verktyget Read­Speaker. Då du trycker på högtalarsymbolen startas uppläsningen, och meningarna blir färg­markerade allt eftersom uppläsnings­verktyget läser texten. En annan möjlighet att få text uppläst är att markera en text och en symbol för ReadSpeaker kommer fram. Klicka på symbolen och texten läses upp. Uppläsningsverktyget kan även läsa upp pdf-dokumet. Läs mer...

Sök - Ange ditt sökord här. Medan du knappar in ditt sökord och ännu inte har tryckt på förstorings­glaset, så får du strax under sökordet ett antal förslag på webbsidor. Om du tycker att något av förslagen verkar relevant, välj detta. Om du bland förslagen inte hittar en relevant webbsida, tryck på förstorings­glaset för att få en komplett lista över alla de webbsidor som innehåller ditt sökord. Hittar du inte det du söker så kan du rapportera det via ett formulär här på ljusdal.se

Huvudmeny - På den blå listen hittar du webbplatsens huvud­ingångar. Klicka på någon av dem för att hitta den information du söker. Varje huvud­ingång har en startsida, och i den högra spalten på respektive startsida hittar du en meny med ett antal under­sidor.

Symbol för webbplats­karta - När man klickar på denna symbol tar du dig till en webbplats­karta som visar hela meny­strukturen för den valda huvud­ingången. Webbträdet visar alla sidor som ligger under huvud­ingången. Sidrubrikerna som presenteras är klickbara så att du kan ta dig till den sida du önskar från webbplats­kartan.

Meny i mobil - I det mobila läget så finns menyns huvudingångar i symbolen med tre horisontella streck till vänster i övre delen av fönstret märkt "Meny". Genom att trycka på symbolen fälls huvudingångarna ned om du står på startsidan. Välj sedan den huvudingång du är intresserad av. När du valt huvudsida så visas sidans startsida. Om du trycker på "Meny" igen så visas sidans undersidor. Undersidorna finns även med längst ner på sidan.

Nyheter startsida - Här är våra huvud­nyheter på ljusdal.se. Klicka på nyhets­rubriken för att läsa hela nyhetens innehåll. För att läsa alla nyheter klicka på "Fler nyheter..." längst ner på listan så kommer du till nyhetsarkivet för alla nyheter. Här finns också länkar till andra nyhetsarkiv på hemsidan.

Bildspel startsida - Bildspelet innehåller aktuell information till våra invånare. Bilderna byts ut med jämna mellanrum och är länkade till olika sidor på webbplatsen. I nedre högra hörnet av bilden finns punkter som talar om hur många bilder som finns i bildspelet, samt vilken bild du tittar på. Då du för muspekaren över bilden visas pilar som gör att du kan ändra till nästa bild eller föregående. Om du använder mobiltelefon kan du föra fingret åt vänster eller höger över bilden för att växla innehåll. Klicka eller tryck på bilden för att ta dig till sidan.

Symbolmeny - Här finns ett antal grönfärgade symboler som alla är länkade till välbesökta sidor på webbplatsen. Symbolerna återkommer på alla huvudingångar, och är där särskilt anpassade för det specifika innehållet på respektive huvudsida.

Hitta snabbt - Här finns ytterligare ett urval av snabblänkar till välbesökta sidor på ljusdal.se.

Populära e-tjänster - Här finns ett urval av populära e-tjänster från våra verksamheter i Självservice.

Dela denna sida - Dessa förvalda "Sociala medier" används när du vill dela sidan på t.ex. Facebook. När du delar sidan kopieras sidans adress till valt "Socialt medium".

Huvudpuffar - Dessa tre färgade textrutor på startsidan är fasta, vilket betyder att de inte byts ut.

Puffar - Dessa informationsytor med länkad text, finns kvar en längre tid men kan komma att bytas ut eller kompletteras när behov finns.

Sidfot - Längst ner på sidan finns sidfoten som innehåller funktioner och länkar till sidor som kan vara bra att nå oavsett var man är på webbplatsen. Här finns också länkar till våra grannkommuner i Hälsingland.

Meny för undernivå - När man valt en huvudingång så kommer man till en en undersida. Undersidan innehåller en meny med ett antal nya sidor. När du klickar på en sida som innehåller ytterligare en undersida får menyraden en mörkare grå nyans, och den orangefärgade pilen vänds nedåt. Huvudsidan fetmarkeras och dess undersidor visas. Alla rubriker är klickbara så att du kan backa tillbaka till sidan som du tidigare besökte.