Destination Järvsö nominerade till Stora Turismpriset 2022

Fotograf: Linda Mårtensson

Region Gävleborg har i år nominerat Destination Järvsö som Gävleborgs kandidat till Stora Turismpriset.

- Det känns fantastisk! Jag nåddes av nyheten nu på morgonen när flera medlemsföretag i Destination Järvsö samlats i en workshop som vi arrangerat tillsammans med Ljusdals kommun, en workshop om hur vi kan förbättra vårt arbete kopplat till de 17 globala målen. Så nomineringen känns verkligen relevant och i tiden så att säga. Det känns väldigt roligt och uppmuntrande att bli nominerad, säger Amanda Sandahl, Destinationschef på Destination Järvsö.

Det är Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som ligger bakom priset och det delas i år ut för 29:e året i rad. För att kunna vinna Stora Turismpriset måste de nominerade kunna visa att de bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen. Dessutom ska de arbeta metodiskt och målmedvetet för att utveckla, sprida och dela kunskaper och för att utveckla en hållbar verksamhet.

- Destination Järvsö arbetar verkligen strategiskt och inkluderande med att utveckla bygden och besöksnäringen med hållbarhet i fokus. De har inkluderat hela samhället och arbetar systematiskt vilket har resulterat i att Järvsö blivit den första destinationen i Norden att bli GSTC-certifierade, säger Lena Lejerström, besöksnäringsstrateg på Region Gävleborg

Linnéa Van Wagenen, chef för enheten strategisk och hållbar utveckling på Ljusdals kommun, är entusiastisk över nomineringen av Destination Järvsö.

-Nomineringen är ett fantastiskt betyg - inte bara för Järvsö utan för hela vår kommun. Det visar att det arbete som görs i dag har betydelse och att vi ligger i framkant när det gäller hållbar turistutveckling. Men det är också viktigt att vi kommer ihåg att det här bara är början! Det är stort och viktigt steg för oss men arbetet fortsätter för att nå våra hålbarhetsmål, säger Linnéa.

Information

Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora Turismpriset, Årets ciceron och arbetar för att sprida kunskap till besöksnäringens aktörer. De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län. Priset delas ut den 30 november på Vasateatern i Stockholm i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.

GSTC: Global Sustainable Tourism Council hanterar GSTC-kriterierna, globala standarder för hållbart resande och turism; samt tillhandahåller internationell ackreditering för certifieringsorgan för hållbar turism. Läs mer på https://www.gstcouncil.org/about/

För mer information om Destination Järvsö, se www.jarvso.se.

Kontakt

Lena Lejerström
Strateg Region Gävleborg
026-65 02 24
lena.lejerstrom@regiongavleborg.se

Linnéa Van Wagenen
Chef för Enheten för strategisk och hållbar utveckling, Ljusdals kommun
0651-183 46
linnea.vanwagenen@ljusdal.se

Relaterade sidor