Gällande händelserna i Örebro
- Med stor sorg och bestörtning följer vi nyheterna om det tragiska våldsdådet i Örebro. Våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi förstår att en sådan händelse kan skapa oro även hos oss i Ljusdals kommun, säger Åsa Jerfsten, sektorschef för Lärande.
- Jag vet att många känner oro när sådant här händer och undrar hur vi i Ljusdal arbetar. Vi har en tydlig plan för att hantera hotfulla och våldsamma situationer, särskilt inom våra skolor och förskolor. Genom regelbundna övningar, väl inarbetade rutiner och ett nära samarbete med polis och räddningstjänst står vi väl förberedda, säger Mikael Björk, kommundirektör.
Krisberedskap och strategier vid pågående dödligt våld (PDV)
Sedan 2022 arbetar Ljusdals kommun med att utveckla en strukturerad plan för att hantera situationer med pågående dödligt våld (PDV), där en eller flera gärningspersoner utövar livsfarligt våld mot allmänheten. Målet är att skydda barn, elever och personal genom att agera snabbt och effektivt för att minimera risken för skador.
För att förbereda våra verksamheter inför en eventuell PDV-händelse har vi utvecklat olika strategier anpassade efter händelsens karaktär. Alla verksamheter och skolor i kommunen går regelbundet igenom sina lokala handlingsplaner och genomför praktiska övningar för att säkerställa att både personal och elever vet hur de ska agera vid en kritisk situation.
Utbildning, kommunikation och samverkan
Ljusdals kommun betonar vikten av kontinuerlig utbildning och övning för att säkerställa att personal och elever kan agera korrekt under extrem stress. Årliga övningar genomförs för att stärka beredskapen, och rutinerna uppdateras löpande utifrån erfarenheter och ny kunskap.
Vid en PDV-händelse är det avgörande att:
- Följa de uppsatta rutinerna.
- Snabbt informera omgivande verksamheter.
- Samverka med polis och räddningstjänst.
För att ytterligare förbättra säkerheten har Ljusdals kommun investerat i ett digitalt kommunikationsverktyg som gör det möjligt för personalen att snabbt larma både skolpersonal och krisledningen vid behov.
Stöd och uppföljning efter en krissituation
Efter en allvarlig händelse är stöd och krishantering en central del av vårt arbete. Kommunens POSOM-grupp (psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer) aktiveras för att ge stöd till drabbade och deras anhöriga. Skolledningen har även ansvar för att utvärdera insatserna, samla in lärdomar och löpande förbättra säkerhetsarbetet.
- Vi följer händelseutvecklingen i Örebro noggrant och kommer att analysera om det finns ytterligare lärdomar att ta med i vårt fortsatta säkerhetsarbete, avslutar Åsa Jerfsten.
Vi flaggar på halv stång
Efter det tragiska våldsdådet i Örebro har många flaggor hissats på halv stång runt om i landet. Ljusdals kommun deltar i detta som en symbol för solidaritet, och därför är flaggorna vid kommunhuset också på halv stång idag, onsdag.
PDV - Pågående dödligt våld
PDV står för "Pågående dödligt våld", vilket innebär en situation där en gärningsperson aktivt försöker skada eller döda flera människor i en offentlig miljö. Sådana händelser kräver snabba insatser från polis och räddningstjänst samt tydliga säkerhetsrutiner för att minimera skador och rädda liv.
Dela denna sida: