Hej förälder! Tillsammans kan vi göra fordonsmiljöerna tryggare
Att samlas kring motorfordon har blivit ett sätt att umgås för barn, ungdomar och unga vuxna. Många har kul och är städade, samtidigt är socialtjänstens fältare och polisen oroade för det tråkiga som händer i fordonsmiljöerna. Större uppslutning från föräldrahåll skulle göra skillnad.
Sedan några år tillbaka har det förekommit bilträffar i varierad omfattning, både i Ljusdals kommun men också på andra platser runt om i länet. Att samlas kring fordon har blivit ett sätt att umgås och där barn, ungdomar och unga vuxna vistas tillsammans.
Socialtjänstens fältare och polis träffar många trevliga, glada barn och unga men känner också oro för den miljön de befinner sig i. Förutom de problemområden som lyfts fram i filmen har socialtjänsten och polisen uppmärksammat hur droganvändandet har ökat.
Drogen 3-CMC, oftast kallad synt eller kristaller, används i en oroväckande utsträckning bland ungdomar. Olika insatser görs kring problematiken. Exempelvis ökad samverkan mellan professioner, implementering av arbetsmodellen Drogfri skola, kunskapsspridning, erbjudande om stöd och behandling.
Vuxennärvaron under kvällar och helger är fortsatt låg. Som förälder är du viktig och betydelsefull. Ditt engagemang kan göra den stora skillnaden och motverka att ditt barn hamnar i riskfyllda situationer.
Resonera med ditt barn, vistas ute på helgerna eller gästvandra med Nattvandrarna. Vår förhoppning är att alla tar ett gemensamt ansvar för att hjälp till att skapa trygga miljöer för våra barn och unga.
Vad kan du som förälder göra?
- Vistas ute på helger eller gästvandra med Nattvandrarna.
- Prata med ditt barn och ställ öppna och utforskande frågor.
- Skjutsa, hämta och håll telefonkontakt under kvällarna.
- Ha fasta tider och var omtänksamt misstänksam.
- Prata med andra föräldrar och vuxna.
- Bjud inte minderåriga på alkohol.
- Det är okej att säga nej som vuxen, uppmuntra ditt barn att göra detsamma.
- Var uppmärksam på avklippta sugrör, rullade sedlar, små påsar, snusdosor, spår av vitt pulver på kreditkort eller telefon då det kan vara tecken på narkotikaanvändning.
- Kolla barnets konto och Swish. Vart tar pengarna vägen? Tar barnet ut kontanter? Det är ett sätt att dölja vad pengarna används till. Kom ihåg att det finns stöd och hjälp att få
- Håll koll på er post. Tar barnet emot kuvert, ofta vita vadderade utan avsändare? Är barnet noga med att hämta posten? Det kan vara tecken på att narkotika levereras till er brevlåda.
- Kom ihåg att det finns stöd och hjälp att få.
Kontakt när någon i din närhet behöver stöd
Socialtjänstens mottagning barn och unga:
0651-34 00 73
Beroendecentrums mottagning:
072-452 32 81
beroendecentrum.mottagning@ljusdal.se
Polisen:
114 14
omradespolisen.ljusdal@polisen.se
Familjeteamet:
0651-76 13 91, 070-306 38 76
familjeteamet@ljusdal.se
Nattvandrarna, ideell förening:
Facebook - Nattvandrarna i Ljusdals kommun
nattvandrarnaljusdal@gmail.com
Relaterade sidor
Dela denna sida: