Internationella kvinnodagen uppmärksammades i Ljusdals kommun

Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, bjöd Ljusdals kommun tillsammans med företagare, föreningar och organisationer in till föreläsningar, musik, fika och rörelse.

Dagen startade på trygghetsboendet Solsidan på Gärdeåsen. Ett 50-tal besökande kom, framförallt kvinnor men också män. Representanter från Afghanistan, Brasilien. Somalia, Sudan, Sverige och Ukraina var på plats. Bandet The Jammers från hantverkargården spelade och lyfte stämningen. Internationella kvinnoföreningen, Röda Korset, idrottsföreningen Pulsen och Kvinnojouren Viljan berättade om sina verksamheter och bjöd in nya medlemmar.

Ljusdals kommun informerade om Öppna förskolan som bedriver verksamhet under tisdagar, särskilt riktad till utrikesfödda föräldralediga kvinnor. Vi fick höra kvinnor berätta om vikten av utbildning och att snabbt lära sig svenska för att få jobb och inkomst. En dag att samlas kring och uppmuntra till fortsatt strävan för kvinnors egenmakt och jämställdhet.

Aktiviteterna fortsatte sedan i Ljusdals kommunhus. Carina Carnlöf, specialist- och forskningssjuksköterska, föreläste om “Ojämn rytm - ojämlik vård”. Hennes forskning är finansierad av 1,6 & 2,6 miljonerklubben - För kvinnor och hälsa.

På kvällen bjöds det på dans, stavgång och konst vid Pelleviken, Kyrksjön och på Ljusdalsbygdens museum. Kvällen startade med cirkelträning därefter serverades det på middag och fika, följt av afrikansk dans och stavgång.

Dagen avslutades på Ljusdalsbygdens museum med konstutställning av Tekla Utterström som bedrivit en konstkurs med tema kreativ kvinnokraft, där kvinnor från hela Sverige deltagit. Till sist fick deltagarna ta del av en eldshow framför museet.

Under den Internationella kvinnodagen den 8 mars har schemat varit fullspäckad för att belysa vikten av ett jämställt samhälle där kvinnors rättigheter står i centrum.