Ljusdal klättrar närmare sjuttio placeringar i näringslivsrankingen  

Ljusdals kommun placerade sig i fjol på 255:e plats i Svenskt Näringslivs ranking. Då satte kommunen det ambitiösa målet att ha ett blomstrande företagsklimat, omorganiserade och tog ett omtag - nu är Ljusdal bland de tio snabbast klättrande kommunerna i landet.

Ljusdals kommun har under åren kämpat för att ta sig upp i rankingen på listan över svenskt företagsklimat. Förra året prioriterade kommunledningen gemensamt Agendamål 8, anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, och gjorde en omorganisation för att bättre möta näringslivets behov.

Nu har arbetet gett frukt och i dag, onsdag, släpptes nya siffror från Svenskt Näringsliv som visade att Ljusdals kommun har hoppat upp hela 69 placeringar. Därmed kan kommunen titulera sig bland de tio snabbast klättrande kommunerna i Sverige.

- Jag ser det som ett kvitto på att vi gör väldigt mycket bra saker. Både politiker och vi tjänstemän anser att näringslivsfrågorna är högt prioriterade, säger Anders Beigler, chef för Näringsliv och exploatering och fortsätter:

- Allt vårt arbete på Näringslivskontoret går ut på att direkt, eller indirekt, bidra till att göra det enklare och bättre att bedriva företagande i hela Ljusdals kommun. 

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

Pernilla Färlin, (M), kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal, ser vad den positiva rankingen ger kommunen:

- Det är så kul att vi klättrar på Näringslivets ranking och ett otroligt resultat. Att Ljusdal klättrar sextionio placeringar, och därmed har den nionde bästa klättringen i Sverige, visar Ljusdals kommun att vi är en företagarvänlig och attraktiv kommun, säger hon.

- Med min bakgrund inom egenföretagande ser jag att resultatet också kommer av en bra kontakt med företagen, vår nya näringslivs- och etableringschef samt Framtid Ljusdals vilja att driva kommunen framåt, tillsammans med företagen. 

Rankingen baseras på flera olika faktorer. Ungefär två tredjedelar utgörs av enkätsvar från lokala företagare. I den sista tredjedelen vägs även statistiska faktorer från statistikmyndigheten SCB och Upplysningscentralen, UC, in.

Fler kommentarer om placeringen:

- Idag firar vi! Svenskt Näringslivs senaste företagsrankingsmätning under 2023 som avslöjar att vi klättrat hela 69 platser, nu på en stolt 186:e plats, upp från tidigare 255:e plats. Detta betyder att vi är bland de tio snabbast klättrande kommunerna i landet på denna lista. Detta är ett kvitto på att Framtid Ljusdals insatser och engagemang i näringslivsfrågor bär frukt, säger Henrik Karlström, (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.