Ljusdals kommun förbereder sig för nya socialtjänstlagen

Den 1 juli 2025 förväntas en ny socialtjänstlag att träda i kraft. Den innebär flera förändringar som påverkar både kommunens arbete och invånarnas rätt till stöd och hjälp.

Syftet med den nya lagen är att modernisera och anpassa socialtjänsten efter dagens samhällsutmaningar. Större fokus läggs på tidiga insatser, förebyggande arbete och individanpassat stöd. Kommunen kommer att arbeta mer aktivt med att möta invånarnas behov i ett tidigt skede för att minska risken för allvarligare sociala problem.

– Den nya socialtjänstlagen öppnar upp goda möjligheter för oss att arbeta ännu tidigare och mer effektivt med att nå människor som behöver stöd och sociala insatser. Med den nya lagen som utgångspunkt kan vi stärka vår förmåga att möta behoven hos barn, unga, vuxna och familjer – innan problemen växer sig stora, säger Erik Fundin, socialchef sektor Arbete och stöd.

Att anpassa socialtjänsten till den nya lagen är en långsiktig process. Just nu kartlägger kommunen hur verksamheten fungerar idag och vilka förändringar som behövs. Det är en viktig startpunkt för att förstå vilka behov vi har och vad som krävs för att uppfylla de nya lagkraven.

– Med fokus på tidiga insatser och samverkan med kommunens invånare, föreningsliv och andra aktörer kan vi skapa nya vägar för gemensamma lösningar och långsiktigt välmående. Tillsammans kan vi skapa en socialtjänst som inte bara erbjuder trygghet och stöd utan också möjligheter för utveckling och livskvalitet för alla i vår kommun, säger Erik Fundin.

Personalens kunskap och erfarenhet spelar en central roll i omställningsarbetet och bidrar till att skapa en socialtjänst som är anpassad efter de nya riktlinjerna. Under året kommer fortsatt information att ges till invånarna, och en medborgarundersökning kommer att genomföras för att få en bättre förståelse för vilka behov som finns.

Vill du veta mer om den nya socialtjänstlagen och vad den innebär?

Viktiga förändringar i den nya lagen:

  • Tidiga insatser – Socialtjänsten ska i högre grad arbeta förebyggande och erbjuda stöd innan problem blir för stora eller akuta.
  • Ökad tillgänglighet – Det ska bli enklare att komma i kontakt med socialtjänsten.
  • Barnets bästa i centrum – Barn och unga får en starkare ställning i socialtjänstens arbete.
  • Individanpassat stöd – Hjälpen ska bättre anpassas efter varje persons behov.
  • Vetenskap och beprövade metoder - Det införs ett tydligare krav på att socialtjänstens arbete ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Bättre samverkan mellan myndigheter – För att bättre stödja invånare i behov av hjälp behöver samverkan mellan socialtjänst, skola, sjukvård och andra aktörer förbättras.