Medborgare eftersöks till medborgarråd om skog

Nu eftersöks medborgare som vill delta i ett medborgarråd om vilka värden som bör prioriteras i de skogar som ägs av Ovanåkers, Ljusdals eller Bollnäs kommun. Och samtidigt vara med och utveckla ett för Sverige nytt demokratiskt verktyg för hållbar landskapsförvaltning.

I dagarna har en inbjudan till medborgarrådet skickats slumpmässigt till 5000 personer jämnt fördelade mellan de tre kommunerna. Till medborgarrådet söks personer över 18 år och som har olika ålder, kön och relation till skogen. Av dem som anmäler sig kommer 25 personer att erbjudas plats i medborgarrådet och ersättas ekonomiskt för sitt deltagande.

Medborgarrådet genomförs av Stockholms universitet som en del i forskningsprogrammet LANDPATHS och i samarbete med Biosfärområde Voxnadalen och de tre kommunerna.

De frågeställningar som ska diskuteras av medborgarrådet under två dagar i november är:

”Vilka av skogens olika värden ska prioriteras i kommunens skog?”
och
”Hur ska kommunens skogar skötas för att ge dessa värden?”

Deltagarna får ta del av forskning, diskutera lösningar och föreslå åtgärder för att sedan avsluta processen med en gemensam slutsats eller rekommendationer till biosfärområdet och kommunerna.

Medborgarrådet fyller flera funktioner.

- Vi har i uppdrag av FN-organet Unesco att stödja forskning och lärande för en hållbar relation mellan människa och natur. Medborgarrådet gör att vi kan bidra till ökad kunskap om medborgarnas påverkan på komplexa samhällsbeslut. Samtidigt får vi direkt respons från medborgarna som hjälper både oss som biosfärområde, liksom kommunerna, att utveckla nya projekt, aktiviteter och förvaltning i en önskad riktning.

- Vi hoppas att detta är uppskattat och att medborgarna tar chansen att vara med i ett lokalt samtal om skogen, avslutar Hanna Alfredsson, koordinator Biosfärområde Voxnadalen.

Kort om medborgarråd
Medborgarråd har använts i flera länder för att diskutera komplexa samhällsfrågor, och skiljer sig från andra former av medborgarengagemang som exempelvis medborgardialog. I Sverige är medborgarråd ett nytt demokratiskt verktyg för att involvera medborgare i olika frågor om miljöstyrning.

I ett medborgarråd samlas människor för att diskutera och ge råd om viktiga utmaningar för samhället. I ett medborgarråd väljs medborgarna ut enligt kriterier som ska säkerställa en bred representation av allmänheten i en liten grupp. Deltagarna i ett medborgarråd får ersättning för sitt deltagande.