Minskning av matsvinnet – Ett steg mot Agenda 2030
I Agenda 2030 är målet att halvera matsvinnet med 50 procent till år 2030. I Ljusdals kommun är målet redan nått vid de kommunala skolorna .
- Vi är stolta över att ha uppnått detta viktiga mål och ser fram emot att fortsätta vårt arbete för att minska matsvinnet ytterligare, säger Linda Hörnell, enhetschef vid centralköket.
Under 2020 utförde kostenheten i Ljusdals kommun veckovisa mätningar av matsvinnet inom skolverksamheterna i Ljusdals kommun och identifierade serveringssvinnet som det största problemet.
- Vi startade med en basmätning av serveringssvinnet i skolor och förskolor. Denna basmätning har vi som utgångsmätning och är den mätning vi hela tiden jämför emot. Sedan har vi fokuserat på att minska serveringssvinnet och har implementerat ett digitalt verktyg i vårt kostdatasystem för att förenkla både inrapportering och uppföljning, säger Linda Hörnell, enheteschef, och fortsätter:
- På våra arbetsplatsträffar har vi regelbundet presenterat resultaten och delat erfarenheter mellan köken vid skolor och förskolor för att förbättra ytterligare.
För att ta arbetet ännu längre gjordes ändringar i matsedeln inför höstterminen 2024. Tidigare erbjöds ett vegetariskt alternativ som valmöjlighet, men detta alternativ valdes sällan och det resulterade i just svinn.
- Vi kör därför flera rena vegetariska alternativ som huvudalternativ samt olika alternativ som kökets val, säger Linda Hörnell.
Personalen vid köken på skolor och förskolor i kommunen har varit mycket kreativa och har återanvänt överbliven mat och sallader för att skapa nya rätter, som soppor och andra måltider. Det visade sig vara en framgångsfaktor.
- Redan under augusti och september 2024 nådde vi vårt mål att minska serveringssvinnet med 50 procent, och trenden har hållit i sig under hela terminen.
- Vi är stolta över att ha uppnått detta viktiga mål och ser fram emot att fortsätta vårt arbete för att minska matsvinnet ytterligare.
Det totala matsvinnet består av tre olika sorters svinn:
- Tallrikssvinnet (det mat som barn/elever lämnar på sina tallrikar),
- Serveringssvinnet (den mat som blir kvar i våra serveringsdiskar samt den mat som blir kvar i karotterna vid förskolorna)
- Kökssvinnet (beredningssvinn, den mat som blir kvar i grytor, livsmedel med utgångna datum etc.)
Det totala matsvinnet består av tre olika sorters svinn:
- Tallrikssvinnet (det mat som barn/elever lämnar på sina tallrikar),
- Serveringssvinnet (den mat som blir kvar i våra serveringsdiskar samt den mat som blir kvar i karotterna vid förskolorna)
- Kökssvinnet (beredningssvinn, den mat som blir kvar i grytor, livsmedel med utgångna datum etc.)
Relaterade sidor
Olika sorters matssvinn:
- Tallrikssvinnet den mat som barn och elever lämnar på sina tallrikar.
- Serveringssvinnet Den mat som blir kvar i serveringsdiskarna samt den mat som blir kvar i karotterna vid förskolorna.
- Kökssvinnet eller beredningssvinn. Det är den mat som blir kvar i grytor och livsmedel med utgångna datum.
Dela denna sida: