Olle Björk kör utrustning till Ukraina

I helgen ska sju fordon lastade med bland annat sjukvårdsutrustning, stationskläder och larmställ påbörja resan till staden Lviv i Ukraina. Olle Björk, insatsledare vid Ljusdals räddningstjänst, ska köra ett av fordonen.

- Det är genom den ideella organisationen Swedish Rescuers jag gör det här. Inom Swedish Rescuers finns ambulanspersonal, poliser och brandmän som vill göra nytta i konfliktområden. Arbetet finansieras helt genom donationer och tidigare i år har vi levererat hydrauliska klippverktyg och en drönare, säger Olle Björk.

- Innan vi når Ukraina ska vi stanna en heldag någonstans längs vägen och genomgå en säkerhetsutbildning som bland annat handlar om säkerhet i krigszoner, berättar Olle.

Till Lviv ska fordonskolonnen anlända innan utegångsförbudet inträder. Där sker en organiserad överlämning av utrustningen, inklusive alla sju fordon.

- Jag ser fram emot att göra den här insatsen och jag känner mig trygg trots att vi ska in i ett land i krig. Inför hemresan får vi hjälp med transport till Polen och sedan flyger vi tillbaka till Sverige, avslutar Olle Björk.

Swedish Rescuers har varit aktiva i cirka tio år då de började skicka ambulanser och brandbilar till Syrien.