Prisutdelning till Loos Koboltgruva som utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2023
Bland Sveriges 1 500 arbetslivsmuseum var 28 nominerade och med tuff konkurrens vann slutligen Loos Koboltgruva. Under fredagen fick Jan-Åke Karlsson, ordförande i Föreningen Loosgrufvan, ta emot priset för utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023 i form av 25 000 kronor och en emaljskylt.
Priset delades ut av Robert Sjöö, chef för Järnvägsmuseet, och Helena Törnqvist, intendent från Arbetets museum, båda representanter från juryn.
- För mindre museer är den här utmärkelsen nog den finaste man kan få. Det känns jättestort och nästan svårt att ta in, säger Robert Fors, verksamhetsledare, Loos Koboltgruva.
- Vi är stolta över den här fina och välförtjänta utmärkelsen! Jag vill säga ett varmt och hjärtligt tack till engagerade eldsjälar, för alla ideella arbetstimmar och för den kunskap som Loos Koboltgruva förmedlar om den verksamhet som bedrivits här en gång i tiden, säger Marit Holmstrand (S), kommunstyrelsens ordförande.
Med under cermonin var också Gunilla Stenberg, chef vid Hälsinglands museum, och Anders Assis, chef vid Ljusdalsbygdens museum, som båda överräckte blommor.
Juryns motivering
Det mångåriga och gedigna ideella arbetet bakom succémuseet är ett av många skäl till att Loos Koboltgruva får utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum. Juryns motivering lyder:
”Med uthålliga och ideella krafter har man vid Loos koboltgruva lyckats göra det omöjliga möjligt - gruvan har återuppväckts ur sin 250-åriga törnrosasömn. Här synliggörs 1700-talets gruvdrift, blåfärgsverk och världens första nickelfyndighet. Med personligt engagemang levandegörs historien ur ägarparet Anna-Sophia och Henrik Kalmeters liksom gruvarbetarnas perspektiv. Genom att använda historien över generationsgränserna ger Loos Koboltgruva orten tro på framtiden.”
Vad är ett Arbetslivsmuseum?
Det finns cirka 1 500 Arbetslivsmuseum i Sverige. Deras huvudsakliga inriktning är att ur sina olika perspektiv bevara, bruka, och berätta om industrisamhällets kulturarv. De berättar och levandegör historien genom arbete och vardag, ofta med maskiner och tekniska system i drift, men även om livet vid sidan av arbetet. På så sätt skapas ett möte mellan yrken och metoder, handlag och kunskap, människor och museiföremål.
Årets Arbetslivsmuseum utses av Arbetets museum, ArbetSam, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet.
Koboltgruvan med tillhörande byggnad ägs av Ljusdals kommun. Driften och all verksamhet sköts av Föreningen Loosgrufvan.
Relaterade sidor
Jan-Åke Karlsson, ordförande i Föreningen Loosgrufvan
Dela denna sida: