Sone Bangers Park i Los har invigts

Det var många som kom till invigningen av dragspelarens och musikerns Sone Bangers Park i Los under onsdagseftermiddagen. Kommunstyrelsens ordförande Marit Holmstrand (S) hälsade alla välkomna och losbon Gunnar Högberg höll ett minnestal om Sone. Samhällsservicenämndens ordförande Iréne Jonsson (S) förklarade Sone Bangers Park invigd till tonerna av en fanfar av dragspelaren Göran Persson.

- Sones hustru Jeanette har berättat om Sones ständiga längtan hem till Los, var han än befann sig i världen. Till den här platsen, som nu heter Sone Bangers Park, brukade Sone och Jeanette ta med sig kaffekorg och njuta av omgivningen och dammen här intill. Jag är ju själv född och uppvuxen i Los och minns väl den här vackra platsen, berättade Marit Holmstrand (S).

Losbon Gunnar Högberg, god vän till Sone, höll ett minnestal om Sones långa karriär. Exempelvis att han 1958 vann SM i dragspel, att han medverkade som dragspelare i tv-serierna Söderkåkar och Grabbarna i 57:an på 1970-talet och hur han var drivande i Los dragspelsklubb. Gunnar visade även Sones första skiva inspelad 1959.

- I april 2017 när Sone hade somnat in ringde hans hustru och behövde hjälp. Jag gick över till Furugården där Sone låg, hon hade klätt honom i vit skjorta men visste inte hur slipsen skulle knytas. Det var ett verkligt hedersuppdrag som jag bär med mig, berättade Gunnar Högberg.

- Idén om ett minnesmärke för Sone Banger kom till kommunen som ett medborgarförslag som bifölls av kommunfullmäktige. Härmed förklarar jag Sone Bangers Park invigd, utropade Iréne Jonsson (S).

Dragspelaren Göran Persson avslutade invigningen med att spela Brattbergsvalsen skriven av Sones mor Hilda Banger.

Sone Banger är begravd på Los kyrkogård.