Att flytta till Los är det bästa vi gjort

Dörrlås

Mitt i en underbar natur, en lugn tillvaro för barnen och ett enklare liv. Familjen Törnberg skulle köpa vinterdäck och sökte på Blocket. Bland annonserna hittade de ett rött hus med vita knutar i Los.

- Vill du ha det här huset så köper vi det, sa Ronnie Törnberg till sin fru.
Två dagar senare åkte familjen och tittade på huset och skakade hand på affären samma dag. Det blev inga vinterdäck, det blev ett hus.
- Vi visste inget om Los men åkte genom byn och såg att det fanns livsmedelsaffär, skola och hälsocentral, berättar Elisabeth Törnberg.

Familjen har fyra barn som är två, tre, fem och sex år gamla. Till dagis i Los fanns ingen kö och barnen kunde börja direkt.
- Allt är så enkelt, alla är så tillmötesgående och de bästa är att alla hjälps åt. Föräldranätverket underlättar och skapar stor trygghet. Losborna är driftiga och det finns en stor entreprenörsanda i bygden, säger både Ronnie och Elisabeth.

Elisabeth, som är massageterapeut, har startat eget företag sedan flytten till Los. Hon åker både till företag och till privatpersoner i bygden med sina tjänster.
- Jag hoppar ibland in extra som vårdbiträde på vård- och omsorgsboendet Furugården. Jag kanske ska utbilda mig till undersköterska, säger Elisabeth.

Två dagar innan flyttlasset gick till Los ringde livsmedelsaffärens föreståndare till Ronnie och sa att de sökte personal frågade om han var intresserad.
- Jag erbjöds ett heltidsjobb som jag tackade ja till och stortrivs. Flytten till Los har också inneburit lägre levnadskostnader som ger oss frihet att jobba mindre om vi vill, berättar Ronnie.

Paret berättar om den värme som finns bland folket i byn, hur dörrarna alltid är öppna och tiden som finns för en kopp kaffe och en pratstund när någon tittar förbi.
- Det är snösäkert i Los och vi har fina skoterleder alldeles nära vårt hus, vi gör utflykter med barnen, grillar korv och njuter i nuet. På somrarna plockar vi bär och svamp och badar i sjön Dåasen, Los riviera, säger Elisabeth och Ronnie Törnberg i Los.