Sara flyttade till Sunnanås

Sara Sunnefeldt vill att landsbygden ska leva och gjorde slag i saken. Hon lämnade Uppsalas flacka landskap och flyttade till hälsingska berg och dalar och byn Sunnanås. Nu tar hon hand om hönsen och plockar ägg innan hon åker till jobbet på morgonen.

- Sunnanås är världens finaste by, den är hemtrevlig och här bor en blandning av människor, både nyinflyttade och de som bott här i generationer, säger Sara.

På sin gård har Sara ett växthus där hon försöker ta vid sin farmors intresse för att odla. Att ta del av skogens rikedom med svamp- och bärplockning ser hon som ett nöje.

Sara jobbar som lärare på Stenhamreskolan i Ljusdal, dit tar det sju minuter med bil från Sunnanås.
- Det passar mig väldigt bra, jag bor fritt och kan vara ute i trädgården utan att någon ser. Samtidigt är det är nära till allt. Läraryrket är flexibelt, jag kan gå på café med vänner efter jobbet och planera lektioner framför brasan när jag kommer hem, säger Sara.

Kultur i olika former är ett intresse hos Sara som är aktiv i hembygdsföreningen och har fått upp ögonen för hembygdsdräkter. Bibliotekets författarsamtal är också något som hon och hennes vänner brukar besöka.
- Vissa arrangemang har haft stora författarnamn, det är kul att det händer i Ljusdal. Jag brukar gå på teater också, och på loppisar och auktioner, sånt tycker jag om, säger Sara.

Sara vill att fler ska flytta till Sunnanås, fler som kan hitta på saker tillsammans.
- Jag har startat en facebook-grupp för alla i Sunnanås. Med den gruppen tror jag att det blir enklare att planera gemensamma saker, som byafester och annat. Jag har en landsbygdsromantisk dröm, jag har ju ägg från hönsen, någon annan kanske har broccoli, så kan vi byta med varandra…


Kontakta oss

Ljusdals kommun
Norra Järnvägsgatan 21
Ljusdal

kommunikation@ljusdal.se

0651-180 00 (växel)