Att låna

Biblioteken i Ljusdals kommun ingår i ett länssamarbete, som kallas HelGebiblioteken, tillsammans med Bollnäs, Gävle, Hofors, Hudiksvall, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker, Sandviken och Söderhamn. Samarbetet ger dig möjlighet att låna och reservera det som finns på alla bibliotek i samtliga kommuner. Du kan se utbudet i vår gemensamma mediekatalog direkt via www.helgebiblioteken.se.

Har du inget lånekonto kan du göra ett besök på ditt närmaste bibliotek. Ta med legitimation. När du skapar ett lånekonto får du också ett lånekort. Samma lånekonto kan användas på alla bibliotek inom HelGe-samarbetet. Du kan också ansöka om lånekonto på webben. Läs mer om det här.

Barn från 6 år kan få eget lånekonto. Barn från 15 år kan låna film och TV-spel. Målsman ansvarar för det som barn lånat.

Kom ihåg:
Lånekortet är en personlig värdehandling. Du är själv ansvarig för allt som lånats på kortet tills lånen har avregistrerats. Låna inte ut kortet till andra. Om du förlorat ditt lånekort, spärra det omedelbart.

Om du inte följer lånereglerna eller har en skuld som överstiger 100 kr spärras ditt kort och konto och du kan inte låna något förrän spärren är hävd.

Du behöver en PIN-kod för att låna i vår självbetjäning och utnyttja servicemöjligheterna i vår bibliotekskatalog, till exempel:

  • Reservera och låna om
  • Se vilka böcker du har hemma
  • Se vilka reservationer du har
  • Boka dator
  • Ladda hem e-böcker
  • Lyssna på e-ljudböcker
  • Göra inköpsförslag

PIN-koden får du vid ett personligt besök på biblioteket. Ta med legitimation. Samma PIN-kod används på alla bibliotek inom HelGe-samarbetet.

Du kan få meddelande om inkomna reservationer via e-post eller direkt till din mobil. Om du har svårt att komma ihåg att lämna böckerna i tid kan övertidsvarning vara något för dig. Det är en avgiftsfri service och  innebär att biblioteket skickar ett meddelande till din e-postadress eller via SMS några dagar innan lånetiden går ut.

Kom ihåg att lånetiden alltid är ditt eget ansvar.