Krisberedskapstips till dig

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Bild från Krisberedskapsveckan, MSB

Tänk om elen försvinner. Ingen vet hur länge. Vid en större samhällskris behöver ditt hushåll kunna klara några dagar utan el och vatten. Har du packat en krislåda?

Att kunna hantera oron och att hjälpas åt är avgörande under en kris, det visade brandkrisen sommaren 2018. I Sverige kan det vara svårt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och problem med att få information. Många unga har knappt upplevt en samhällskris.

Packa en krislåda

Tänk om elen försvinner. Ingen vet hur länge. Samhällets resurser går först till de mest utsatta. Det är bra om ditt hushåll har beredskap för några dagar utan el och vatten. Till exempel genom en krislåda, med det viktigaste som behövs. Det viktigaste är att lösa:

  • dricksvatten
  • mat
  • värme
  • att kunna ta emot viktig information

Tips och råd hittar du i filmerna nedan eller i broschyren Om krisen eller kriget kommer.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Sommaren 2018 drabbades Ljusdal av stora skogsbränder. Nästa gång kan det vara översvämning, storm, skador på vårt dricksvatten, transportstörningar, it-attacker, pandemier med omfattande smitta eller terrorangrepp.

I Sverige kan det vara svårt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och problem med att få information om vad som händer. Många unga har knappt upplevt en samhällskris.

Vi behöver el till väldigt mycket. Utan el blir vardagen besvärlig. Värmen försvinner, det blir svårt att förvara och laga mat, det kommer inget vatten i kranen eller toaletten. Mobilnät och internet slutar fungera. Det blir svårt att få tag i läkemedel och varor i affärerna. Betalkort och bankomater fungerar inte. Det går inte att tanka och trafiken står stilla.

Hur kan du förbereda ditt hushåll för att klara några dagar utan el och vatten?

Viktigt meddelande till allmänheten

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. I tätorter kan kommunens tyfoner ljuda med starka, upprepade signaler.

Du kan även få ett VMA i andra kanaler, till exempel:

  • Sveriges Radio P4 och tv
  • webb, app och i sociala medier, från Krisinformation.se 
  • talmeddelande till fast telefoni i det drabbade området
  • sms till mobil som är registrerad eller används i det drabbade området

Gå in och lyssna på P4

Om du får ett VMA, gå inomhus, stäng om dig och följ händelsen i Sveriges Radio P4, som är beredskapskanal. Du kan även följa läget på Krisinformation.se. 

I din krislåda bör du ha en batteridriven radio och extra batterier, för att kunna lyssna på P4 vid strömavbrott.

Om du har frågor eller vill rapportera något om en stor kris, ring 113 13.

Beredskapsveckan

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Varje år genomför MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) beredskapsveckan tillsammans med landets kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser.