Medflytt av skolpeng vid gymnasiestudier utomlands

Informationen gäller för gymnasieelever med folkbokföring i Ljusdals kommun som önskar studera minst en termin och max ett läsår på en svensk gymnasieskola utomlands med ersättning enligt Ljusdals kommuns fastställda prislista för respektive program. Inga ytterligare bidrag för utbildningen eller kostnader i anslutning till utbildningen utgår från kommunen.

Riktlinjerna gäller för beslut om medflytt av programpeng för gymnasiestudier utomlands från höstterminen 2024.

Ljusdals kommun ersätter inte utlandsstudier på grundskolenivå.

Vilka utlandsskolor kan jag gå på?

Svenska utlandsskolor är fristående skolor utanför Sverige som följer svensk läroplan och står under tillsyn av Skolinspektionen. Skolorna riktar sig i första hand till svenska medborgare som är utvandrade från Sverige och bor och arbetar utomlands. För dessa elever får skolorna statsbidrag.
Skolorna kan även ta emot elever som fortfarande är folkbokförda i Sverige. I dessa fall kan elevens hemkommun i Sverige välja att betala ersättning för utbildningen. Det föreligger ingen skyldighet för en kommun att betala ersättning till skolor utanför Sverige.

Ljusdals kommun beviljar gymnasieelever medflytt av programpeng till en svensk skola utomlands, där undervisningen motsvarar ett svenskt gymnasieprogram, då det kan anses bidra till elevens mognad, personliga utveckling samt förståelse för andra kulturer. Läs mer på Skolverket om Svenska utlandsskolor.

Vem kan få ersättning?

Ljusdals kommun beviljar medflytt av programpeng enligt fastställd prislista för respektive program för studier utomlands om följande kriterier är uppfyllda:

  • Skolan är godkänd och står under tillsyn av Skolinspektionen (Svenska utlandsskolor).
  • Eleven och minst en vårdnadshavare är folkbokförda i Ljusdals kommun vid tiden för beslutet och under hela studietiden utomlands.
  • Gymnasieskolan får inte samtidigt erhålla statsbidrag för eleven.
  • Eleven är antagen och går ett nationellt gymnasieprogram i Sverige sedan tidigare. Studierna utomlands motsvarar ett nationellt program i Sverige och omfattar minst en termin och max ett läsår i årskurs 2 eller 3.
  • Studieplanen skall motsvara detsamma som eleven har påbörjat i Sverige så att eleven vid hemkomst inte är i behov av extra studier. Utbildningen utomlands får inte innebära att den totala studietiden i gymnasieskolan blir längre än tre år.
  • Eleven ansöker om studieuppehåll från sin nuvarande skola. Om elevens skola har ett förbehåll mot rätten till studieuppehåll för studier utomlands enligt 16 kap 40 § 2 p kan ersättning ändå beviljas om eleven bedöms vid sin hemkomst kunna slutföra sin utbildning på en annan skola i Sverige. Eleven har rätt till utbildning vid sin hemkomst men det innebär inte en garanterad plats i sin tidigare skola eller klass. För detta krävs en särskild överenskommelse mellan avlämnande skola och elev.
  • Ansökan om medflytt av skolpeng avslås om avsikten med folkbokföringen bedöms vara att finansiera sina studier utomlands.
  • Medflytt av programpeng avbryts om eleven inte påbörjar eller avbryter studierna.

Elev och vårdnadshavare tar själva kontakt med den svenska utlandsskolan för att få upplysningar om möjligheten att få en utbildningsplats, ansökan till skolan, boende, elevavgifter, mat etc.

Inackorderingsbidrag, resebidrag eller övriga kostnader utöver den fastställda programersättningen enligt prislista ersätts inte.

Hur ansöker jag?

Ansökan om medflytt av programpeng för gymnasiestudier utomlands ska vara Sektor Lärande tillhanda senast tre månader före terminsstart. Ansökan kan göras av vårdnadshavare eller myndig elev.

Till ansökan ska bifogas:

  • antagningsbevis från den mottagande utlandsskolan med uppgift om program och individuell studieplan.
  • intyg om att eleven erbjuds att fullfölja sin utbildning på den ordinarie gymnasieskolan efter studieuppehållet för studier utomlands. Om inte det är möjligt ansvarar eleven själv för att söka ny skola efter utlandsstudierna.

Ansökan skickas till diariet.utbildningsnamnden@ljusdal.se eller
Diariet Utbildningsnämnden
Ljusdals kommun
827 80 Ljusdal

Sektor Lärande prövar och beslutar om ansökan ska beviljas. Beslut
delges den sökande samt mottagande skola.

Programpeng betalas mot faktura från den svenska gymnasieskolan i utlandet där eleven studerar.
Beslut om att bevilja ersättning för utlandsstudier är ett så kallat gynnande förvaltningsbeslut. Ett sådant beslut kan enbart återkallas under vissa förutsättningar, bland annat genom ett så kallat återkallelseförbehåll.

Utbildningsnämnden förbehåller sig rätten att ändra beslutet och stoppa utbetalningen om:

  • Lagstiftningen ändras så att det inte längre är tillåtet att bevilja denna
    typ av ansökningar.
  • Eleven ej påbörjar eller avbryter sina studier.
  • Andra förändrade omständigheter som ger anledning att ifrågasätta om eleven bedriver sina studier.

Sektor Lärande fattar beslut om återkallelse i enlighet med kriterierna för återkallelseförbehåll.

Viktigt att tänka på

Elev och eller vårdnadshavare är skyldig att informera Sektor Lärande om det uppstår förändringar, som studieavbrott eller flytt till annan kommun.