Kurser från grundskola och gymnasiet

Komplettera din behörighet eller plugga upp dina betyg

Vill du studera vidare på högskola eller universitet men insett att dina gymnasiebetyg inte räcker till? Det finns en lösning, via Utvecklingscentrum kan du komplettera tidigare studier eller förbereda dig för högre studier. Allt för att du ska komma in på din drömutbildning.

När kan jag läsa upp mina betyg?

Du som inte har godkända betyg i en eller flera gymnasiekurser kan läsa dessa kurser för att få ett komplett slutbetyg. Har du redan ett slutbetyg eller gymnasieexamen kan du inte läsa om kurserna för att höja betygen. Däremot kan du göra en så kallad prövning för att höja ett betyg. Mer info om prövning nedan.


Kurser på grundläggande nivå

Kurser inom grundläggande vuxenutbildning är till för dig som inte har fullständiga grundskolebetyg eller som vill repetera inför kommande studier på gymnasienivå.

Här hittar och söker du kurser på grundläggande nivå.

Kurser på gymnasial nivå

För dig som inte slutfört gymnasiet eller behöver komplettera. Den gymnasiala vuxenutbildningen erbjuder flera olika möjligheter.

Här hittar och söker du kurser på gymnasienivå.

Kursutbud och startdatum

Komvux kursutbud hittar du i webbansökan. Du behöver inte vara inloggad för att se kursutbudet. Där framgår också vilket startdatum kursen har.

Studietakt

Du kan själv välja studietakt, 25%, 50%, 75% eller 100% finns som alternativ. Studietakten påverkar hur mycket studiemedel du får. Heltidsstudier motsvarar 20 verksamhetspoäng per vecka.

Ansökan

Ansökan till komvux i Ljusdal sker via webbansökan.

Du som söker till en utbildning för första gången bör träffa studie- och yrkesvägledare där du erbjuds studieplanering och stöd och hjälp med din ansökan.

Du kan även få hjälp med din ansökan via Utvecklingscentrums reception. Vill du söka till distansutbildningar eller kurser som sker utanför Ljusdals kommun gör du det via studie-och yrkesvägledare.

Här hittar du mer information om ansökan.

Distanskurser

Komvux i Ljusdal erbjuder många kurser som distanskurser. Alla distansstudier sker via internet. Det krävs därför att du har en egen dator och internetuppkoppling för att kunna ta del av undervisningen. Distanskurser kan skilja sig i upplägg jämfört med kurser som du läser på plats. Distanskurser har kontinuerliga intag med varierande studielängd.

För mer information om distanskurser besök hermods.se eller kontakta Utvecklingscentrums studie- och yrkesvägledare.

Antagningsbesked

När din ansökan är behandlad och beviljad får du ett antagningsbesked via e-post till den e-postadress som du angav i din ansökan.

Det händer att antagningsbeskeden hamnar i skräpposten så var uppmärksam på det.

Reservation för inställda kurser

För få sökande kan innebära inställd kursstart. Besked om inställd kursstart kan komma efter antagningsbesked och nära kursstart.

Studiemedel

20 verksamhetspoäng per vecka ger rätt till studiemedel för heltidsstudier (100 %). Om du läser i 10 veckor innebär det att du måste läsa 200 verksamhetspoäng för att få fullt studiemedel (10 veckor à 20 poäng). Grundregeln för att få studiemedel i Sverige är att du studerar minst halvtid. Om du läser med studiemedel behöver du få betyg i dina kurser för att få fortsatt studiemedel.

Mer information hittar du på csn.se

Validering och särskild prövning

Validering är en värdering av de kunskaper du redan har. Genom validering kan innehållet i utbildningen anpassas efter vad du redan kan och därmed förkorta studietiden. Har du kunskaper i ett ämne, exempelvis engelska men saknar betyg kan du göra en särskild prövning för att få ett betyg.

Här hittar du mer information om validering och särskild prövning.

Utvecklingscentrum

Furugatan 3
827 35 Ljusdal
0651-184 54
uc@ljusdal.se