Skidor

Bild på kvinna i skidbacke

För dig som tycker om vintersport har Ljusdals kommun ett stort utbud av aktiviteter.

Alpin åkning i Los
En enklare anläggning för alpin skidåkning finns på Furuberget i Los som är föreningsdriven.

Längdskidåkning
När det finns tillräckligt med snö för längdskidåkning spåras elljusspåren i olika delar av kommunen. Under perioden då elljusspåren har skidspår ska cykling och ridning ske på andra vägar.

Ljusdal
Elljusspåret och Skidstadion, belägen i nära anslutning till Gärdeåsenområdet och Slottegymnasiet, har startområde, skidstuga och vallabod. Elljusspåret är i varierande längd upp till 5 kilometer. Anläggningen har kapacitet för nationella tävlingar och drivs av Hybo AIK och Ljusdals OK. Under gynnsamma snörika perioder finns också längre dagspår som ansluter till elljusspåret. Ibland görs även preparerade skidspår på Kyrksjön och vid Älvvallen i centrala Ljusdal.

Järvsö
Järvsö elljusspår erbjuder kommunens enda konstsnöspår för längdskidåkning. Välpreparerade skidspår i lagom kuperad elljusslinga på 2,5 kilometer i direkt anslutning till södra liftområdet där vintersäsongen kan starta tidigt och förlängas vid milda vintrar. Under gynnsamma snörika perioder finns också längre dagspår som ansluter till elljusspåret. Anläggningen drivs av Järvsö IF.

Ramsjö
Klockarstadion i centrala Ramsjö erbjuder elljusspår i varierande längd upp till 5 kilometer. Det finns även möjlighet att vid behov ordna längre dagspår i omgivningen. I skidstugan finns sekretariat, samlingslokal samt vallabod. Klockarstadion drivs av Ramsjö Sportklubb.

Färila, Hamra, Hennan, Hybo, Los och Tallåsen har också elljusspår 1,8-5 km och dagspår i varierande längder som sköts av föreningarna på orterna.

Spårstatus får du genom att gå in på länken skidspår.se där rapportering sker regelbundet angående preparering och åkbarhet.

Privata alternativ
Naturligtvis finns även möjlighet till längdskidåkning och utförsåkning i privat regi. Längdskidåkning vid Harsagården som har ett spårsystem med sammanlagt 80 kilometer skidspår och alpina anläggningen i Järvsöbacken med en mängd antal pister.

Kontakt

Torleif Bakke
Fritidschef
0651-180 77
torleif.bakke@ljusdal.se

Fritidsenheten Idrottsplatsvaktmästarna 0651-340 000

Relaterade sidor