Färila

Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Färila är känd för Färilaveckan, en tradition mitt i sommaren sedan 50 år tillbaka. Några höjdpunkter under Färilaveckan är karnevalen, den familjära musikfestivalen Valla Open och hälsoeventet Valla Wellness. I Färila finns bibliotek, elljusspår och kommunens sim- och sporthall. Färila hembygdsgård omfattar många kulturbyggnader med samlingar av stort värde för bygden.

Kött- och charktraditionen i Färila är stark där Björk & Co funnits i 114 år med produkten forbondekorv i spetsen. Matvarubutiken Delins tillverkar den av många omtyckta Färilakorven. Företaget Exte är världsledande inom lastförankringsutrustning för virkestransporter och ligger strax utanför byn. Färila har många tillverkande industrier bland dem finns exempelvis MittX, Trux, Qpax, A-svets och JPS Teknik. Pellbackens Fastigheter driver företagshotell och Göranssons åkeri har transporterat skogsråvaror i över 90 år. Produkterna hos Setra Färila är sågade trävaror.

På Färila skola finns förskoleklass till årskurs 9 och den kommunala förskolan Propellern ligger i centrala Färila. Förskolorna Änglagården, Äventyret och Solstrålen är fristående personalkooperativ. I Färila finns ett vård- och omsorgsboende, Solgården, och ett trygghetsboende på Mickelsvägen. Fritidsgården Kåken har öppet tre kvällar i veckan, måndag, onsdag och fredag. Färila ligger 16 kilometer väster om Ljusdal.