Ljusdal

Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Ljusdal är kommunens centralort och servicecentrum. I Ljusdal finns många mysiga restauranger och caféer. Antalet offentliga konstverk är också många där muralmålningar i området runt Bagargränd sätter Ljusdal på gatukonstkartan. Slotteområdet och bostadsområdet Gärdeåsen har också ett stort antal offentliga konstverk.

Golf, fiske, tennis, fotboll, bad och gym, dans och pilbågsskytte är aktiviteter som finns i Ljusdal. För Östernäsområdet vid Kyrksjön pågår ett utvecklingsarbete för att tillvarata platsens möjligheter och kvaliteter. Här finns redan en skateboardpark, en dirt track-bana och grönytor för lek och picknick och ett mycket populärt gångstråk runt sjön. Kommunens biograf, Rio, ligger i Ljusdal. Ljusdalsbygdens museum arbetar med lokal historia och museets samlingar berättar om arbete, traditioner, kunskaper och liv bland människor som levde här före oss.

Ljusdals näringsliv karaktäriseras av handel, industri och tjänsteföretag.

Ljusdal har fyra vård- och omsorgsboenden och kommunala förskolor är Buffeln, Galaxen, Lillhaga, Vij, Gläntan, Ringblomman och Ämbarbo. Smultronbacken är en fristående förskola Gärdet är ett föräldrakooperativ. Gärdeåsskolan har förskoleklass till årskurs 6 samt årskurs 1-9 i grundsärskolan. Stenhamreskolan har förskoleklass till årskurs 9 och fritidshem. Slottegymnasiet har sju nationella program och nationell idrottsutbildning i bandy och fotboll. På Trägymnasiet finns bygg- och anläggningsprogrammet och hantverksprogrammet. Kläppa fritidsgård har öppet alla kvällar utom söndagar.

Kommunala musikskolan finns också på Slottegymnasiet. Kommunens huvudbibliotek ligger i Kommunhuset på Riotorget där också kommunala förvaltningsverksamheter finns. Tre skolbibliotek finns i Ljusdal, på Stenhamreskolan, Gärdeåsskolan och på Slottegymnasiet.