Los

Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

I Los har du skog, fiskevatten och vildmark inpå knuten. Los är känd för sin koboltgruva från 1700-talet, ett arbetslivsmuseum med guidade turer hela sommaren. Los bibliotek är något av en samlingsplats och på Wilmars bagarbod stannar många för en fika. Väl utbyggda och preparerade skoterleder gör det möjligt att ta del av vinterlandskapet både kortare turer i närområdet och längre turer mot Sveg och Lillhärdal.

I Los finns slalombacke och skidspår och Loos skytteförening, som bildades redan 1895, är idag en av de mest framgångsrika skytteföreningarna i Sverige. På brynsågen i Los, med anor från 1800-talet, tillverkas idag Loosbrynen som säljs runt om i landet. Lotta-bodens produkter av råvaror från skogen har vunnit många medaljer i SM i mathantverk. Lotta-boden är kommunens servicepunkt i byn.

I Los finns vård- och omsorgsboendet Furugården, Los förskola ligger i anslutning till Los skola som rymmer förskoleklass till årskurs 9. Fritidsgården Gårn finns också på skolområdet och har öppet måndags- och fredagskvällar. Los ligger 60 kilometer sydväst om Ljusdal.

Los stavas även ibland Loos.