Depression

Att ibland känna sig nedstämd, ledsen, orolig eller att känna hopplöshet är en naturlig del av livet. Man kan till exempel ha dagar när man inte orkar något, inget känns roligt eller då man grubblar mycket. Oftast går känslorna över efter ett tag. Det finns saker man kan göra själv för att må bättre och det finns hjälp att få om man behöver.

Om man känner sig nedstämd i flera veckor, och samtidigt tappar intresset för sånt man brukar gilla, sover för lite eller för mycket, har svårt att koncentrera sig, tappar matlusten, äter mer än vanligt eller blir lättirriterad, kan man behöva hjälp för att må bättre. Det gäller också om man till exempel får dåligt självförtroende och blir självkritisk, drar sig undan från folk, ägnar väldigt mycket tid åt att grubbla, får problem i skolan eller på jobbet eller får självmordstankar. Då kan man ha fått en depression och då behövs hjälp från någon professionell. Att ha en depression är något mer än att vara tillfälligt ledsen och nere.

Att leva med en deprimerad förälder
Att leva med en deprimerad person kan göra att man själv blir nedstämd och känner hopplöshet; de negativa tankarna och synen på tillvaron kan ”smitta”. Det kan också kännas som om ens förälder eller närstående inte längre bryr sig om en. Ibland kan man vara orolig för att föräldern eller den närstående ska skada sig eller vilja ta livet av sig.

Då behöver man få prata om hur det känns och få svar på frågor om den deprimerades besvär. Det är bra att prata med till exempel släktingar eller andra vuxna, eller kompisar. Den som är deprimerad vill ofta vara ensam och inte umgås med andra. Det är bra om man själv försöker hålla kontakten med de egna kompisarna och andra man vill ha kontakt med.

Hitta hjälp

Hit kan du vända dig.

(sorterade i bokstavsordning)

0651-183 64

0651-180 00 (växel)

0650-926 64

(0-12 år)

Länksida (1177.se)

0651-182 69

(från 18 år)

0651-171 65

(13-23 år)