Tvångssyndrom

Tvångssyndrom, som också kallas OCD, innebär att man har störande tankar och känslor som kommer fast man inte vill och som ger ångest. Oftast har man också saker man känner att man måste göra, som att tvätta händerna många gånger för att bli av med bakterier. Man kan få hjälp att bli av med tvångssyndrom.

Tvångstankar
Tvångstankar kan vara tankar, fantasier och inre bilder som kommer fast man inte vill. De känns obehagliga och kan ge ångest eller äckelkänslor, eller bara vara irriterande. Det kan till exempel handla om smuts, sex, våld, att göra dumma saker mot andra, eller annat som man inte vill tänka på och som kan kännas förbjudet.

Att trycka undan de obehagliga bilderna eller tankarna kan funka bra på kort sikt, men efter ett tag kan de komma tillbaka, ännu intensivare. Det är inte konstigt om man då blir orolig eller får ångest och försöker ännu mer att hålla obehaget på avstånd.

Tvångshandlingar
Tvångshandlingar är sådant man känner att man måste göra för att minska känslan av ångest, rädsla eller obehag. Det kan vara att upprepa ett visst ord i tankarna, tvätta händerna ofta för att man oroar sig för smuts och bakterier, sortera saker på ett visst sätt eller kontrollera att till exempel spisen är avstängd fast man redan gjort det flera gånger.

Det man känner att man måste göra blir ofta som ”säkerhetsbeteenden” eller ritualer; man gör det på liknande sätt varje gång och det får stor betydelse. Om man inte gör som man brukar får man ångest och känner sig orolig.

Det är ett viktigt och bra steg att förstå att de störande tankarna, känslorna och handlingarna är ett problem. Att det har ett namn och att man inte är ensam om att ha det. Om man låter tankar, inre bilder och känslor komma istället för att försöka bli av med dem, kan de så småningom tappa sin laddning. Men det kan vara svårt att klara av det själv och man kan behöva hjälp att komma till rätta med problemet.

Veta mer

Länkar till hemsidor med mera information.

Hitta hjälp

Hit kan du vända dig.

(sorterade i bokstavsordning)

0651-183 64

0651-180 00 (växel)

Länksida (1177.se)

0651-170 31

(från 18 år)

0651-171 65

(13-23 år)

026-15 86 86

(från 18 år)