Oro och ångest
Det är ofta så att barn och föräldrar eller andra i barnets miljö ger olika beskrivningar av inåtvända besvär som oro, eftersom barnet kanske inte vill eller kan berätta om sina känslor och tankar. Ofta upptäcks besvär av ångest genom de konsekvenser som besvären orsakar, t.ex. magont, skolfrånvaro och minskat umgänge med kamrater. Därför är det bra att känna till vilka uttryck oro och ångest kan ta sig.
Symptom på oro och ångest
Oro och ångest hos barn kan visa sig genom irritation, ledsamhet och koncentrationssvårigheter. Barnet kan vilja ha ständiga försäkringar från vuxna om att något farligt inte kommer att hända, och det kan även vilja tillbringa mycket tid med sina föräldrar. Barn med ångestbesvär klagar ofta över kroppsliga symtom som magont och huvudvärk. Dessa barn är ständigt ”på sin vakt” mot faror och kan därför bli trötta. Det är vanligt att de har svårt att somna eller sover dåligt. Generellt är det vanligt att barn med någon form av ångestsyndrom oroar sig mycket för saker innan de inträffar. Många är också oroliga för att göra fel och har ofta mycket höga krav på sig själva, samtidigt som de kan ha låg självkänsla och vara mycket osäkra.
Ångest är starka känslor av oro och rädsla som kan kännas i hela kroppen, och som de flesta får någon gång. Ångest kan vara obehagligt, men man ska försöka att ändå göra det man vill och inte undvika situationer som man tror ska ge ångest. Det är bra att känna till att ångest inte är farligt och att det alltid går över efter ett tag.
Vad är ångest
Ångest är reaktioner i nervsystemet som man inte kan styra själv. Att ha ångest är att känna sig mycket rädd och orolig. Det är en stark känsla som kan kännas i hela kroppen. Samtidigt som man blir orolig kan hjärtat slå snabbare och hårdare, andningen bli snabbare och musklerna dra ihop sig. Man kan börja svettas, bli yr, darrig eller må illa, eller känna ett tryck över bröstet, som att det är svårt att andas.
Först blir känslan starkare och starkare, men efter en stund blir den inte starkare än just då. Då brukar man börja slappna av och ångesten minskar. Ångest kan kännas skrämmande. Men det känns alltid lugnare efter ett tag, och det är inte farligt.
Man kan också få hjälp att hitta sätt att bli av med ångesten. Det som funkar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att man får hjälp som är anpassad efter vad man själv behöver.
Källa: 1177
Veta mer
Länkar till hemsidor med mera information.
Hitta hjälp
Hit kan du vända dig.
(sorterade i bokstavsordning)
0651-183 64
0651-180 00 (växel)
0650-926 64
(0-12 år)
0650-924 58
(0-17 år)
Länksida (1177.se)
0651-170 31
(från 18 år)
0651-171 65
(13-23 år)
Dela denna sida: