Självskadebeteende

Att göra sig själv illa kan vara ett sätt att försöka komma bort från jobbiga känslor. Man kan lätt fastna i såna beteenden, trots att de med tiden kan få en att må sämre. Det finns hjälp för att man ska kunna sluta, och för att må bättre är det viktigt att man kan berätta för någon hur man mår.

Att skada sin kropp kan vara ett sätt att göra sig själv illa. Andra använder droger, spel, mat eller sex. En del skadar sig lite grann, andra tar större risker med sitt beteende. Ibland är skadandet ett sätt att lugna eller straffa sig själv eller ett desperat sätt att visa att något är fel och att man behöver hjälp. Att skada sig själv brukar inte betyda att man vill dö, men man kan ändå riskera sitt liv.

Självskadebeteende är alltid allvarligt.

Det är vanligt att man skadar sig själv för att man har andra problem. Man kanske är nedstämd eller deprimerad, eller har det jobbigt med känslor på andra sätt. Då är det bra att berätta för någon hur man har det så att man kan få den hjälp man behöver. Andra kanske inte har förstått hur man mår, utåt sett kanske allt verkar bra eller som vanligt.

Om man har börjat skada sig själv är det viktigt att bryta beteendet så tidigt som möjligt. Man kan börja med att berätta för en kompis, familjemedlem eller någon annan, eller söka hjälp på till exempel en ungdomsmottagning eller hos elevhälsan.

Hitta hjälp

Hit kan du vända dig.

(sorterade i bokstavsordning)

0651-183 64

0651-180 00 (växel)

Länksida (1177.se)

0651-170 31

(från 18 år)

0651-171 65

(13-23 år)