18. Karta över Ljusdal

Vid första anblicken ser det bara ut som en byggnad med en fasad i cortenplåt som har fått ett dekorativt mönster. Vad många inte vet är att underlaget till det skärprogram som användes för att tillverka plåten faktiskt är en fastighetskarta över centrala Ljusdal.

Om du tar en närmare titt på plåten så upptäcker du snart en röd prick. Den visar vart du (och byggnaden) befinner sig på kartan. Utifrån pricken kan du sedan orientera dig och prova att hitta igen olika vägar eller byggnader. Om du bor i köpingen kan du exempelvis försöka att hitta ditt eget hus!
Utsmyckningen kommer bäst till sin rätt när det är mörkt ute. Då tänds en belysning mellan cortenplåten och väggen som gör att hela kartan lyser upp.

Vet du förresten vart i Ljusdal du befinner dig om du tittar på kartbilden på gaveln mot kommunhuset? En ledtråd kan vara de två runda formerna ungefär i mitten av plåten.
Svaret hittar du längst ner om det är så att du vill försöka gissa först… *

Byggnaden som har klätts in i den här fina utsmyckningen är för övrigt en container för reservkraft.

*Det är hembygdsgården, folkparken och Älvvallen som du ser här och de runda formerna är folkparkens karaktäristiska dansbanor.

Konstnär: Designat av Slottegymnasiets industritekniska program på uppdrag av Ljusdals kommun.
Plats: Bakom kommunhuset, Lilla Vintergatan 2c (korsningen Tällegatan/Hotellgatan)
År: 2019