Kontaktmaterial

Plasthandskar, papperspåsar, kartonger, glas och köksredskap är exempel på kontaktmaterial. Det är produkter och material som kommer i kontakt med livsmedel direkt eller indirekt. Lagstiftningen om kontaktmaterial riktar sig till de företag som tillverkar, förädlar eller släpper ut dessa material/produkter på marknaden eller som importerar kontaktmaterial från tredje land.

Senast den 1 juli 2024 ska samtliga befintliga verksamheter som omfattas av registreringskravet ha anmält sin verksamhet.

Exempel på kontaktmaterial

Kontaktmaterial förkortas ibland FCM (Food Contact Materials). Det kan vara bland annat:

  • förpackningsmaterial för livsmedel som plastpåsar, kartonger och folie
  • bordsartiklar som porslin, glas, matbestick
  • köksredskap
  • köksapparater
  • delar av matlagningsapparater som tätningar, slangar, rör och hjul
  • olika slags utrustning och ytskikt som transportband och filterdukar

Anmäla verksamhet

Du registrerar din kontaktmaterialverksamhet genom att fylla i en blankett för anmälan om registrering:

När Bygg och Miljö fått in en anmälan kommer en bedömning göras om verksamheten ska registreras och ett beslut om registrering kommer i så fall att skickas ut.

Du får starta verksamheten två veckor efter att du har skickat in din registrering även om du inte hunnit få beslutet. Om Bygg och Miljö registrerar anläggningen innan dessa två veckor gått, får verksamheten starta när registreringen är utförd.

Kontroll och avgift

Hur kontrollen av kontaktmaterial går till kan du läsa om under: Hur går livsmedelskontrollen till.

Avgifter för registrering och kontroll av kontaktmaterialverksamhet kan du läsa om under Avgifter för livsmedelskontroll.

Undantag från registrering

Dessa verksamheter behöver inte registreras:

  • Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas ha en omsättning avseende kontaktmaterial som understiger 80 000 kronor.
  • Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas tillverka, förädla eller distribuera/importera färre än 1 000 enheter av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Som enhet räknas varje enskild produkt, till exempel räknas varje sugrör i ett flerpack som en enhet, 1 sugrör = 1 enhet.
  • Restauranger och annan livsmedelsverksamhet som hanterar kontaktmaterial.

Du som till exempel har en restaurang eller annan livsmedelsverksamhet där ni använder köksredskap behöver inte göra en särskild registrering för kontaktmaterial. Hur ni hanterar kontaktmaterial följs upp inom den vanliga livsmedelskontrollen som vi gör hos din verksamhet.